Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Πιτ Μπουλ



Image
Συνέντευξη του Δημήτρη Απέργη στη Μαρίνα Λυμπεροπούλου

Για να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη πάνω στα Πιτ Μπουλ, μιλήσαμε με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τη φυλή και τους ευχαριστούμε όλους που μας βοήθησαν να τη γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ο Δημήτρης Απέργης είναι Μέλος του Pitbull-Club.gr, ασχολείται 15 χρόνια με τα Πιτ Μπουλ και έχει τρία.


Θεωρείτε ότι τα Πιτ Μπουλ είναι φυλή επιθετική? Βλέπετε, για παράδειγμα, επιθετικότητα προς ανθρώπους ή άλλα ζώα?

Τα Πιτ Μπουλ διέπονται από τις ίδιες αρχές συμπεριφοράς όπως και όλα τα υπόλοιπα σκυλιά της κατηγορίας τους. Πρόκειται για φυλή με ιδιαίτερα πλούσια σωματικά και πνευματικά προσόντα, χωρίς όμως να έχει έμφυτη επιθετικότητα. Η επιθετικότητα των Πιτ Μπουλ προς τους ανθρώπους είναι μύθος. Για να γίνει ένα Πιτ επιθετικό σε ανθρώπους πρέπει να μάθει να το κάνει και σε πολλές περιπτώσεις ίσως και να μην το μάθει ακόμη κι αν ο ιδιοκτήτης του προσπαθήσει! Τώρα στο σκέλος της ερώτησης που αφορά την επιθετικότητα προς άλλα ζώα. Εδώ χρειάζεται προσοχή στην πηγή που θα προμηθευτούμε το κουτάβι αρχικά, να μην έχει ιστορικό κυνομαχιών στο κοντινό γενεαλογικό του δέντρο δηλαδή και έπειτα στην σωστή κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση, καθώς δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το ότι πρόκειται για πολύ δυνατά ζώα.

Μπορεί ένα Πιτ Μπουλ να συμβιώνει αρμονικά με άλλους σκύλους ή άλλα ζώα γενικότερα?

Φυσικά και μπορεί, θα έλεγα ότι όχι απλώς μπορεί αλλά το αποζητά. Εγώ έχω σπίτι 2 θηλυκά Πιτ Μπουλ τα οποία σημειωτέων ότι δεν μεγάλωσαν μαζί και οι σχέσεις τους είναι άψογες, είναι φοβερά δεμένες μεταξύ τους.

Πως βλέπετε τη σχέση των Πιτ Μπουλ με τα παιδιά?

Είναι αυτονόητο ότι ένα ζώο δεν πρέπει ποτέ να μένει χωρίς παρακολούθηση με ένα πολύ μικρό παιδί ή ένα μωρό. Το Πιτ Μπουλ παρά τις φήμες και τα όσα συχνά ακούγονται από τα media είναι κατάλληλα σκυλιά για παιδιά. Συχνά παρατηρείται από τα παιδιά η εκδήλωση βίαιης συμπεριφοράς προς τα κατοικίδια τους, είτε γιατί δοκιμάζουν τα όριά τους, είτε γιατί αντιλαμβάνονται το κατοικίδιο σαν παιχνίδι. Το Πιτ Μπουλ λόγω της τρομερής αντοχής του στον πόνο, δεν ενοχλείται από «περίεργα» παιχνίδια των μικρών τους φίλων, αντίθετα με άλλα σκυλιά. Αν π.χ. κατά λάθος τους πατηθεί ή ακόμα και τραβηχτεί η ουρά δεν θα αντιδράσουν βίαια αλλά θα παραμείνουν ψύχραιμα. Κλασσικό παράδειγμα αποτελούν οι δύο μου ανεψιοί που μεγαλώνουν με το Πιτ Μπουλ τους τον Buster. Να σημειώσουμε ότι ο Buster είναι ένα Πιτ Μπουλ 50 κιλών το οποίο παίζει με τους δύο πιτσιρικάδες σαν να είναι ένας απ’ αυτούς.

Θεωρείτε ότι θα μπορούσαμε να τα περιορίσουμε μέσα σε διαμέρισμα ή χρειάζονται αρκετό χώρο και καθημερινή άσκηση?

Τα Πιτ Μπουλ είναι ιδιαίτερα ανθρωποκεντρικά σκυλιά από τη φύση τους, με πιο απλά λόγια ένα Πιτ θα είναι φοβερά ευτυχισμένο μέσα σε γκαρσονιέρα αρκεί να έχει κοντά του το αφεντικό του και να μην παραμένει μόνο του για πολλές ώρες μέσα στη μέρα. Σίγουρα είναι σκυλιά που λόγω της αυξημένης μυϊκής μάζας που διαθέτουν, έχουν την ανάγκη καθημερινής άσκησης αλλά αυτό δεν είναι απαγορευτικό για να ζουν μέσα σε διαμέρισμα, ακόμη και μικρό.

Γνωρίζετε ότι σε αρκετές χώρες απαγορεύονται τα American PItbull Terrier και όπου βρίσκονται ζώα της φυλής αυτής θανατώνονται? Τι γνώμη έχετε για αυτό?

Πράγματι συμβαίνει και είναι πραγματικά θλιβερό. Είναι θλιβερό να θεωρούμε το ζώο υπεύθυνο για αυτό που έχει εκπαιδευτεί να κάνει. Μια τέτοια διαδικασία κρύβει έντονα σημάδια ρατσισμού και φοβικότητας εστιαζόμενα στον ευκολότερο στόχο, που είναι ένα ζώο. Είναι σαν να λέμε ότι οι Γερμανοί είναι εκ γενετής ή εκ φύσεως, επιθετικοί προς τους Εβραίους, μπορεί να ακούγεται αστείο ή ακραίο αλλά στην πραγματικότητα έτσι ακριβώς είναι.

Οι σκύλοι, όπως και άλλα ζώα, βοηθούν θετικά ανθρώπους με κατάθλιψη ή γενικότερα με προβλήματα υγείας και ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Πιστεύετε πως ένα Πιτ Μπουλ είναι ικανό να βοηθήσει σε τέτοια περίπτωση?

Το επονομαζόμενο pet therapy είναι παγκοσμίως διαδεδομένο και εφαρμόζεται σε διάφορα επίπεδα. Φυσικά και τα Πιτ Μπουλ είναι ενδεδειγμένα για την παραπάνω διαδικασία και χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά με 100% επιτυχία στο έργο τους.

Τα Πιτ Μπουλ συχνά εμφανίζονται τσα ΜΜΕ ως δολοφόνοι, τρομοκρατώντας τον κόσμο. Αυτό ισχύει? Ή υπάρχουν απλά ακατάλληλοι ιδιοκτήτες που τα εκμεταλλεύονται, με αποτέλεσμα να δυσφημίζουν τη φυλή?

Πράγματι το μεγαλύτερο μέρος της φήμης της φυλής οφείλεται στα ΜΜΕ και ο τρόπος που συστήνεται η φυλή από τα ΜΜΕ είναι ο βασικότερος παράγοντας που η φυλή προτιμάται από ακατάλληλους ιδιοκτήτες. Φυσικά και δεν ισχύει η εικόνα που έχουν δημιουργήσει τα ΜΜΕ για να «πουλάνε» τις ειδήσεις τους και να ανεβάζουν τα νούμερα ακροαματικότητας. Τα ΜΜΕ για να πουλήσουν ακριβότερα τις ειδήσεις τους δημιουργούν πλαστές εικόνες και από τις εικόνες αυτές δελεάζονται τυχόν ακατάλληλοι ιδιοκτήτες με αποτέλεσμα να αποκτούν Πιτ Μπουλ με σκοπούς όχι θεμιτούς δημιουργώντας νέα περιστατικά που χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ διογκώνοντας τα. Η όλη κατάσταση είναι ένας φαύλος κύκλος που μόνο με την σωστή ενημέρωση και την απομυθοποίηση μπορεί να σπάσει.

Κλείνοντας θα πω το εξής. Ένα Πιτ Μπουλ είναι όσο δολοφόνος είναι και το οικογενειακό μας αυτοκίνητο. Το οικογενειακό μας αυτοκίνητο μας βοηθά στις δουλειές, το προσέχουμε και είναι μέρος της ζωής μας αλλά δεν θα το δώσουμε στο παιδί μας να πάει βόλτα μέχρι να πάρει δίπλωμα και φυσικά αν το οδηγούμε μεθυσμένοι μπορεί ακόμα και να σκοτώσει αλλά πείτε μου…Θα φταίει το αυτοκίνητο?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου