Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΠΟΜΕΡΑΝΙΑΝ (POMERANIAN)

Μια από τις πιο μικρόσωμες ράτσες σκύλων. Το Πομεράνιαν, με τη χαρακτηριστική αλεπουδίστικη μουσούδα του και τη φουντωτή ουρά του, αποτελεί σήμερα δημοφιλή επιλογή για κατοικίδιο συντροφιάς. Χαρούμενο, ενεργητικό και ανεξάρτητο μα συνάμα πιστό και τρυφερό, το Πομεράνιαν έχει κλέψει τις καρδιές ζωόφιλων σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το Διεθνή Κυνολογικό Όμιλο (Fédération Cynologique Internationale –IFC), το Πομεράνιαν ανήκει στην οικογένεια των Γερμανικών Σπιτζ (German Spitz) και είναι ο ...νάνος της οικογένειας, γνωστό σε πολλές χώρες με την ονομασία Dwarf German Spitz.

pom_flower
pom_cute proud_pom
pom_puppy pomwhiite pom_pup

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Το Πομεράνιαν είναι σκύλος πολύ μικρού μεγέθους, με συμπαγές σώμα. Έχει μακριά μουσούδα σαν αλεπούς και όρθια, στητά αυτιά. Τα μάτια του είναι σκουρόχρωμα και αμυγδαλωτά και η έκφρασή του ζωηρή και έξυπνη. Έχει ιδιαίτερα φουντωτό και αφράτο τρίχωμα και η ουρά του είναι χαρακτηριστική. Είναι «φτερωτή» και γυρίζει προς τα πίσω, κολλώντας στο σώμα και ανοίγοντας σαν βεντάλια, κάνοντας το Πομεράνιαν μοναδικό στην εμφάνιση και ακαταμάχητο.

Ύψος: 18-30 cm

Βάρος: 1-3 kg

Χρώμα και Τρίχωμα: Το τρίχωμά του αποτελείται από δύο στρώματα. Το εσωτερικό στρώμα είναι πυκνό, μαλακό και φουντωτό και το εξωτερικό πολύ μακρύ, ίσιο και τραχύ. Η ουρά είναι ιδιαίτερα φουντωτή και υπάρχει άφθονο τρίχωμα, σαν...χαίτη γύρω από το λαιμό και το στήθος.

Στο Πομεράνιαν εμφανίζονται σχεδόν όλα τα χρώματα, χρωματικά μοτίβα και παραλλαγές. Τα πιο συνήθη χρώματα είναι το μονόχρωμο καστανοκόκκινο, πορτοκαλοκόκκινο, μαύρο, καφέ, κρεμ και άσπρο.
white_pom black_pom pom_red
Άσπρο Μαύρο Καστανοκόκκινο

Μπορεί να είναι parti-colored -άσπρο με σημάδια από ένα ή περισσότερα χρώματα-,
μαύρο με ανοιχτό κιτρινωπό καφέ και πολλοί άλλοι συνδυασμοί.
pom_parti parti_pom2 black&tan_pom

Άσπρο με καστανοκόκκινo
Άσπρο με μαύρο Μαύρο με κιτρινοκαφέ



ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ



Το Πομεράνιαν είναι γεμάτο ζωντάνια, δραστήριο και περίεργο, πάντα σε επιφυλακή, με ιδιαίτερα ευχάριστη και χαρούμενη προσωπικότητα.



Είναι πολύ πιστό και αφοσιωμένο στο αφεντικό και την οικογένειά του, αλλά μπορεί να γίνει πεισματάρικο και ιδιόρρυθμο, γι’ αυτό απαιτείται αυστηρότητα και συνέπεια από τη μεριά του ιδιοκτήτη. Μπορεί να γίνει απαιτητικό με έναν...μαλακό ιδιοκτήτη, εκμεταλλευόμενο τις αδυναμίες του.



Είναι έξυπνο και πρόθυμο να μάθει, έτσι μπορεί να εκπαιδευτεί εύκολα.



Έχετε υπόψη ότι το Πομεράνιαν είναι περήφανο και τολμηρό και πολλές φορές αψηφά το μικρό του μέγεθος, με αποτέλεσμα να μη διστάζει να επιτεθεί σε μεγαλύτερους σκύλους. Σε γενικές γραμμές όμως, οι σχέσεις του με άλλους σκύλους και άλλα κατοικίδια είναι συνήθως πολύ καλές, δεδομένου ότι οι συστάσεις θα γίνουν από νωρίς και με το σωστό τρόπο.



Έχει την τάση να είναι επιφυλακτικό προς τους ξένους και να γαβγίζει ακατάπαυστα όποτε κάποιος άγνωστος εισέλθει στην ιδιοκτησία του. Το γάβγισμά του είναι ιδιαίτερα ηχηρό καθιστώντας το ένα εξαίρετο σκύλο φύλακα μια και προειδοποιεί για τυχόν παραβίαση της ιδιοκτησίας σας. Το μικρό του μέγεθος βέβαια περιορίζει το ρόλο του ως σκύλο φύλακα. Το Πομεράνιαν απλά σας προειδοποιεί. Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι σας!



Είναι τρυφερό και συνάμα περήφανο και ανεξάρτητο, ίσως το πιο ανεξάρτητο από τις ράτσες-μινιατούρες. Αν και είναι θαυμάσιος σύντροφος και απολαμβάνει να περνά χρόνο με την οικογένεια, εντούτοις δεν προσκολλάται πάνω σας.



Δε συνίσταται για πολύ μικρά παιδιά. Η υπερβολική σημασία και προσοχή που προέρχεται από μικρά παιδιά, μπορεί να το κάνουν νευρικό και οξύθυμο. Τα πηγαίνει όμως εξαιρετικά καλά με μεγαλύτερα, πιο πειθαρχημένα παιδιά.



Το ευχάριστο ταμπεραμέντο του και η τρυφερή του φύση, το καθιστούν ιδανικό σύντροφο για ηλικιωμένα άτομα.



ΦΡΟΝΤΙΔΑ



Χρειάζεται αυστηρή και συνεπή εκπαίδευση μια και μπορεί να γίνει πεισματάρικο και απαιτητικό αν οι συνθήκες του το επιτρέπουν. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της υποδοχής των ξένων. Μάθετε στο Πομεράνιαν ότι είναι εντάξει να γαβγίζει όταν εντοπίσει ξένους στην ιδιοκτησία σας, αλλά μετά πρέπει να σταματά.



Είναι δραστήριο και ζωηρό και χρειάζεται καθημερινή βόλτα και παιχνίδι. Αν έχετε πρόσβαση σε ασφαλή έκταση όπου μπορεί να τρέξει χωρίς το λουρί του, ακόμα καλύτερα. Η ελλιπής άσκηση, η πλήξη και η ανία οδηγούν το σκύλο αυτό σε ποικίλα προβλήματα συμπεριφοράς.



Το πολύ μακρύ, διπλό τρίχωμά του, χρειάζεται συχνό χτένισμα, περίπου 2 φορές την εβδομάδα. Αν και χρονοβόρα, η διαδικασία αυτή είναι σχετικά εύκολη. Το Πομεράνιαν μαδάει ολόχρονα και το εσωτερικό στρώμα του τριχώματος μαδάει μια ή δύο φορές το χρόνο.



Καθαρίζετε συχνά τα μάτια, τα αυτιά και κόβετε τα νύχια του. Τα δόντια του πρέπει επίσης να τυγχάνουν της πρέπουσας φροντίδας. Συχνά εμφανίζει οδοντικά προβλήματα και τείνει να χάνει τα δόντια του σε σχετικά νεαρή ηλικία. Απαιτείται λοιπόν ιδιαίτερη φροντίδα στο θέμα των δοντιών. Ξηρά τροφή καλής ποιότητας, βούρτσισμα, ειδικές βιταμίνες και άλλα σκευάσματα, συχνές επισκέψεις στο κτηνίατρο για check-up και καθαρισμό είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της καλής υγείας των δοντιών και των ούλων.



Μην το κάνετε μπάνιο πολύ συχνά, καθώς αυτό μπορεί να απομακρύνει σημαντικά έλαια οδηγώντας σε κακή κατάσταση του δέρματος και του τριχώματος.



Τα κουταβάκια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και εύθραυστα λόγω του μικρού τους μεγέθους, γι’ αυτό απαιτείται προσοχή.



Συνήθως, οι εγκυμονούσες θηλυκές χρειάζονται καισαρική τομή για να γεννήσουν.



ΥΓΕΙΑ



Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας είναι μία πάθηση η οποία προκαλεί μετακίνηση της επιγονατίδας (Luxating patella).



Είναι επιρρεπές σε καρδιακά και δερματικά προβλήματα, ιδιαίτερα αλλεργίες.



Επιρρεπές σε μολύνσεις του ματιού και παθήσεις όπως καταρράκτη και ξηροφθαλμία.



Έχει οδοντικά προβλήματα και τείνει να χάνει τα δόντια του σε σχετικά νεαρή ηλικία.



ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ



15 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου